Wanneer men het woord “textiel” hoort denken de milieubewuste lezers misschien aan de vervuiling die deze stof met zich meebrengt. Textiel is namelijk verantwoordelijk voor 10 procent van onze CO2-uitstoot. Dit vormt een goede basis om over recycling oplossingen te praten. Design Academy Eindhoven heeft frisse concepten ontwikkeld om textiel in een positief licht te laten zien. Het werk van een aantal talentvolle studenten stond namelijk van 3 februari tot en met 8 maart ten toon in Tilburg met het thema textiel!
Als stagiaire bij Sympany krijg ik vaak leuke opdrachten en deze keer was het om deze tentoonstelling van de Design Academy te bezoeken. De reden? Wij laten ons graag inspireren door nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Daarom heeft Sympany besloten om textiel te doneren aan deze tentoonstelling.
Na een lange reis kwam ik aan in Tilburg om de tentoonstelling te beschouwen. Het was wel even zoeken om de tentoonstelling zelf te vinden, want het textielmuseum van Tilburg is redelijk groot. Na een beetje zoeken en een aantal trappen klimmen, vond ik de tentoonstelling uiteindelijk wel.
Wat mij als eerst opviel was hoe creatief de studenten van het Design Academy zijn omgegaan met de tentoonstelling. Ik had verwacht om een paar T-shirts en kledingstukken te zien, maar wat er allemaal te zien was bij de tentoonstelling was verrassend gevarieerd. Samengeperst textiel dat bijna als snoep lijkt, lakens met ongelooflijk gedetailleerde imprints en zelfs een gigantisch schilderij.
Dat wil niet zeggen dat er geen T-Shirts te zien waren, maar wel met een twist. De tekst op het T-Shirt is meteen opvallend, omdat het lijkt alsof een robot allerlei spreuken uit de moderne Social Mediataal in een compleet verhaal probeert te vormen.
Wanneer men de tentoonstelling binnentreedt maakt het schilderij van textiel meteen een impact. Het duurt wel even voordat je begrijpt waar je precies naar kijkt. Vuurwerk? Spinnenwebben? Een beetje naar achteren stappen dan maar. Aha! Het zijn felgekleurde armen en benen die bijna tegen het schilderij schoppen! Ook weer een mysterie opgelost.
Maar soms zijn de meest indrukwekkende stukken niet de grootste. Het werk van Guy “De Alchemist” Megides is erg interessant om te bekijken. De alchemist transformeert textiel met behulp van lijm en perstechnieken in een soort plaatmateriaal. Je zou eerder denken dat de voorwerpen mineralen zijn uit een buitenaardse planeet in plaats van textiel. Hebben deze textielstukken ook een functie? ‘Ik vraag me af waarom kleding dat zo veel tijd en energie kost om te produceren zo makkelijk wordt weggegooid. Als alchemist wil ik een oplossing vinden om oude kleren om te zetten, van waardeloos naar gewaardeerd materiaal. Ik hoop hiermee de industrie te motiveren om met afval te werken in plaats van de aarde verder te exploiteren.’
Als het doel van de studenten van de Design Academy was om een nieuwe blik en inzicht op textiel te brengen, is dit zeker gelukt. Met behulp van het textiel van Sympany hebben de studenten een nieuw perspectief op textiel gebracht. De tentoonstelling gaf de stof namelijk in nieuwe, innovatieve, maar ook klassieke vormen weer. Ik hoop dat jij ook geïnspireert bent geraakt door deze unieke vormen van recycling voor jouw duurzame levenstijl. En als je geen kunstwerk wil maken van jouw overgebleven textiel, breng het dan naar een van de vele Sympany-textielcontainers!
by