Ellen Sillekens, onze nieuwe Innovatie Manager
Ellen is sinds maart de nieuwe Innovatie Manager van Sympany. Ze stond aan de wieg van het circulaire ondernemen.
“Mijn werkzaamheden bij Sympany staan in het teken van waarde toevoegen aan afgedankt textiel dat niet meer herdragen kan of mag worden. In het vakjargon de ondersoorten”.
Sympany streeft ernaar om deze ondersoorten zo optimaal mogelijk te benutten en de unieke kwaliteiten van textiel tot zijn recht te laten komen. Sympany’s innovatieprojecten zijn gericht op het omzetten van ondersoorten naar gerecyclede grondstoffen of gerecyclede producten. Samen met partners ontwikkelen we hoogwaardige circulaire grondstoffen en producten en zetten deze in de markt.
“Ik ben intrinsiek gemotiveerd om de textielsector te verduurzamen. We kunnen het samen echt beter maken en met deze functie wil ik hieraan bij dragen”
Ellen heeft een brede achtergrond in de mode- en textielsector.
Achtergrond Ellen
Ellen Sillekens is werkzaam geweest voor zowel de overheid, het bedrijfsleven en komt uit de creatieve sector.
Haar werkzaamheden in de textielsector startte in Noordoost-Thailand waar zij voor een NGO een winkel inrichtte en producten van handgeweven textiel ontwikkelde.
Van 2005 tot en met 2016 organiseerde zij masterclasses, kennisuitwisselingsevents en zette zij een European Textile Trainees en European Textile Education Program op voor het TextielMuseum in Tilburg. Daarnaast werkte ze voor de Amsterdamse Kamer van Koophandel en de Hogeschool van Amsterdam en ontwikkelde ze programma’s voor het bedrijfsleven met als doel het verduurzamen van de mode en textiel sector.
Recent organiseerde Ellen internationale handelsmissies, kennisuitwisselingsevents en coachte zij ondernemers op verschillende thema’s en in samenwerking met het bedrijfsleven en overheidsinstanties als RVO, ambassades, ministeries en Rijkswaterstaat (RWS).
Als zelfstandig ondernemer was Ellen betrokken bij startups als BeeBlue en ReBlend waar zij werkte aan circulaire producten gemaakt van reststromen.
Netwerk van Ellen
Ellen heeft een groot netwerk zowel in het bedrijfsleven, als bij de overheid en in de museale en creatieve sector. Het netwerk is breed vanwege de diversiteit aan projecten in de verschillende sectoren waarin ze werkzaam is geweest. Ellen is lid van MVO Nederland en de BNO (Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers). Vanuit haar achtergrond als ontwerper is en blijft ze haar kennis ontwikkelingen op gebied van circulaire materialen en ontwerpen
- In 2006 ontwierp ze de eerste tas voor het label ‘Ragbag’ gemaakt van gerecycled plastic
- Vanaf 2008 gaf ze lezingen op diverse platforms, hogescholen en universiteiten rond circulair ondernemen en verduurzaming van de mode- en textielsector. Met name op de Erasmus University Rotterdam, de Design Academy Eindhoven, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag, de Willem de Kooning Academie Rotterdam, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Haagse Hogeschool, International Business Management Studies, Modekern, Museum Arnhem, Saxion Hogescholen en nog vele andere.
- In 2010 inventariseerde en ontsloot ze de verduurzaamde productieprocessen van tien Brabantse Textielbedrijven d.m.v. conferentie, publicatie en tentoonstelling in het TextielMuseum. (Best Wool Carpets, Carpet Sign, Ecological Textiles, Innofa, J.A. Raymakers, Johan van den Acker, Mefil, Print Unlimited, Rubia Pigmenta Naturalia en EE Labels)
- Van 2008 tot en met 2011 werkte Ellen als projectmanager aan kennisontwikkelingsevenementen t.b.v. de verduurzaming van de textiel- en modesector voor het Amsterdam Sustainability Institute for Fashion & Fabrics (ASIFF) in opdracht van de Kamer van Koophandel Amsterdam, Hogeschool of Amsterdam, Venues and More…
- In 2012 deed ze onderzoek naar een kledingcontainer, die aanzet tot textielrecycling, in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afdeling Games & Interaction Design Research, Games, Sport & Fashion Technology Lab.
- Met de opgedane kennis en het netwerk behaalde Ellen Sillekens in 2014 de ‘proof of principle’ met het project ‘ReBlend’; een 100% gerecycled garen d.m.v. mechanische recycling van afgedankt post-consumer textiel. Het garen is toegepast door kantoormeubelbedrijf Ahrend B.V. en het modelabel BYBROWN.
- In 2016 werkte Sillekens bij BEEBLUE (www.wearebeeblue.com) waar ze meewerkte aan de ontwikkeling van circulaire zeep (merklabel: Soop)