De eerste textielcontainer met paslezer, primeur voor Leiderdorp en Sympany
Utrecht/Leiderdorp, 5 april 2018 – Gemeente Leiderdorp heeft een primeur. Zij is de eerste gemeente in Nederland die een proef houdt met de toegankelijkheid van textielcontainers. Veel restcontainers zijn al voorzien van een paslezer, maar tot op heden was dit bij nog geen enkele textielcontainer in Nederland het geval.
Beperkte toegang inzamelcontainers
Het doel van Leiderdorp is om het percentage afvalscheiding te verhogen van 52% nu naar 75% in 2020. Om dit te bereiken is overgegaan op een nieuwe manier van inzamelen, namelijk ‘Goed Inzamelen’. Hierbij wordt uitgegaan van grondstoffen in plaats van afval. Grondstoffen zoals PMD, papier en GFT worden dicht bij huis opgehaald en de hoogbouw wordt voorzien van ondergrondse containers waar de grondstoffen ingezameld kunnen worden. Door de ondergrondse containers te voorzien van een toegangssysteem met een druppel of pasje, zijn mensen zich meer bewust van welke grondstof ze in welke container horen achter te laten. Hierdoor blijven er meer bruikbare grondstoffen over, die opnieuw benut kunnen worden.
Afval tussen het textiel
Helaas komt het voor dat er afval bij het textiel terecht komt, waardoor sommige textielstukken vervuild, en dus niet meer bruikbaar zijn. Steeds vaker wordt huishoudelijk afval, elektronica, glas, verf en ander soorten vuil en viezigheid aangetroffen tussen het textiel. Een onprettige klus voor de medewerkers van Sympany om dit afval tussen het textiel uit te halen. Soms bevuild het zelfs textiel dat nog goed was en daardoor onbruikbaar is geworden. Zonde!
Textiel is een kleine, maar in het hele proces, van productie tot afvoer, een van de meest vervuilende fracties.
Tegenover één kilogram afval tussen het textiel moet 5 kilogram goed textiel staan om het tot een positief resultaat te brengen.
Gemeente Leiderdorp neemt maatregelen
Leiderdorp is de eerste gemeente die maatregelen gaat nemen om vervuiling van het ingezamelde textiel tegen te gaan. Per 28 maart is één van de textielcontainers ondergronds en voorzien van een paslezer, waardoor deze alleen nog toegankelijk is met de containerpas voor omwonenden. Dit gaat om de container aan de Zuiderschans. De eerste donatie in de container is woensdag 4 april verricht door Wethouder Olaf McDaniel en directeur-bestuurder Marc Vooges van Sympany.
Doel Leiderdorp en effect voor Sympany
Met deze beperkt toegankelijke textielcontainer hopen gemeente Leiderdorp en Sympany op minder vervuiling in de textielcontainer en dus kwaliteitsbehoud van het gedoneerde textiel en meer bewustwording bij afvalscheiding door inwoners. Grondstoffenbehoud, waar weer mooie, nieuwe producten van kunnen worden gemaakt.
Wethouder Olaf McDaniel: “Alle grondstoffen zijn waardevol, dit geldt ook voor textiel. Alle textiel kan opnieuw gebruikt worden. Kleding van goede kwaliteit wordt schoongemaakt en komt terecht bij degenen die dat goed kunnen gebruiken. Textiel van mindere kwaliteit wordt opnieuw als grondstof gebruikt voor nieuwe producten van textiel. Hoe mooi zou het zijn als we in Leiderdorp straks volledig circulair zijn, dat wij geen afval meer hebben, maar we alles dat wij inzamelen weer opnieuw benutten.
Met de toegangscontrole op de ondergrondse container voor textielinzameling willen wij voorkomen dat er vervuiling bij het textiel komt en meer bruikbaar textiel inzamelen.”
Directeur-bestuurder Sympany Marc Vooges: “Textielinzamelaars en gemeenten worstelen al een tijd hoe de ernstige vervuiling door afval in textielcontainers aan te pakken. Mocht uit de proef in Leiderdorp blijken dat het percentage afval door het gebruik van pasjes veel minder is, dan is dat goed nieuws voor de circulaire economie. Veel meer kleding is dan te herdragen en veel meer textiel te recyclen.“
by