Sigrid Kaag minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking draagt tijdens de handelsmissie naar India een circulaire jurk die gemaakt is van een door Khaloom handgeweven stof. Khaloom, opgericht door organisaties Enviu en Sympany is een circulaire textielonderneming in Bangalore, India. De rode ‘circulaire’ jurk is gemaakt van gerecyclede garen van UPSET en ontworpen door Ronald van der Kemp, die eerder kleding ontwierp voor internationale sterren als Beyoncé en Katy Perry. 

“Grondstoffen worden schaarser en de afvalberg groeit. Daar moeten en kunnen we met z’n allen iets aan doen. Deze prachtige jurk laat zien dat je van textielafval nieuwe garens en hoogwaardige kledingstukken kunt maken”, zegt minister Kaag.

Als Khaloom zijn we trots dat een krachtige vrouw als Sigrid Kaag, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een door Ronald van der Kemp ontworpen jurk van onze stof draagt. Khaloom is in 2015 opgericht door de Enviu en Sympany en bewijst dat het maken van stoffen niet ten koste hoeft te gaan van mens en natuur, en dat een circulaire textielketen mogelijk is.

Minister Kaag; “Ik ben ervan overtuigd dat duurzaam en circulair ondernemen serious business kan zijn in de textielsector. En het biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor innovatieve samenwerking tussen Nederlandse en Indiase bedrijven.

Ik hoop ook dat het ons bewuster maakt en dat dit soort initiatieven ons allemaal aanmoedigt om kritisch te kijken hoe en onder welke omstandigheden onze kleding is gemaakt.”

De textielindustrie en hoe Khaloom het anders doet
De textielindustrie is na olie en gas de meest vervuilende industrie. Wereldwijd wordt er 40% van alle geproduceerde kleding weggegooid en maar een schokkende 1% van het textiel gerecycled. Bij Khaloom is post productie afval juist de bron van de geproduceerde stoffen. Handweven, is een proces dat geworteld zit in de Indiase cultuur en wordt bij Khaloom gebruikt om gerecyclede garen te transformeren in hoge kwaliteit stoffen. Waar een weefmachine tot 126kwh kan kosten wat kan leiden tot wel 93kg CO2 uitstoot, kost dit proces nul energie en CO2, alleen mankracht.

Daarnaast is India ’s werelds twee na grootste kledingfabrikant. De industrie zet wereldwijd meer dan 60 miljoen mensen aan het werk. Meer dan 50% krijgt zwaar onder het minimum loon betaald. Khaloom biedt haar wevers vaste contracten en 2-3 keer het minimum loon. Op dit moment zijn er 18 mannen en vrouwen in dienst bij Khaloom. Door handweven in te zetten helpt Khaloom een ambacht te behouden die doorgegeven wordt van generatie tot generatie.

Waar Khaloom voor de productie van de stof zorgde, leverde UPSET Textiles de 100% gerecyclede garen van 100% textielafval aan. UPSET is gefocust op innovatieve textiel recycling technologieën in India om op die manier de kledingindustrie te veranderen. Door samenwerkingen als deze wordt duurzaam en circulair ondernemen werkelijkheid. Om een circulaire textielketen te realiseren zijn bedrijven als Khaloom en UPSET Textiles baanbrekend bezig. Deze bedrijven creëren een opening voor radicale veranderingen in de textielindustrie!

Marc Vooges (Sympany): “Khaloom is voor mij het bewijs dat nieuwe kleding gemaakt van gerecyclede textiel de toekomst is. Wij, als Sympany , mede-oprichter van  Khaloom roepen merken op om uit hun schulp te kruipen en om open te staan voor innovatieve projecten en samenwerkingen als deze.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather