Wat voor soort bedrijf is Sympany?
Sympany werkt aan een circulaire textielketen omdat we willen bijdragen aan een duurzame wereld met behoud van grondstoffen. Sympany geeft goed door, nu en in de toekomst. Door textiel in te zamelen, te sorteren en te verkopen richten wij ons op maximaal hergebruik en recycling van textiel. Ons doel is om al het ingezamelde textiel een nieuwe bestemming te geven.
We zijn ambitieus, zonder winstoogmerk. Het geld dat verdiend wordt met de verkoop en recycling, wordt gebruikt voor innovatie om de textielketen circulair te maken. Samen maken we een circulaire textielketen de norm!
Welk textiel mag er in de containers?
Sympany accepteert alle soorten textiel, ook versleten kleding en huishoudelijk textiel. Zorg wel dat het schoon en droog is en dat schoenen aan elkaar gebonden zijn. En biedt het textiel aan in een gesloten vuilniszak zodat het beschermt is tegen vocht en viezigheid.
Wat doet Sympany aan social return?
In onze sorteercentra in Assen, Eindhoven, Harderwijk, Utrecht geven wij een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan.
Wat gebeurt er met mijn kleding?
Sympany haalt het ingezamelde textiel op via textielcontainers, bedrijfsdonaties en huis-aan-huis inzamelingen. In 2019 is dat ongeveer 25 miljoen kilo. Dit ingezamelde textiel gaat naar één van onze sorteercentra in Nederland, waar het van restafval wordt ontdaan. Hierna blijft er ongeveer 60% herdraagbaar textiel en 40% recyclebaar textiel over. Vervolgens wordt het op kwaliteit gesorteerd. Het herdraagbare textiel wordt verkocht en het niet herdraagbare gedeelte gaat naar recycling. https://www.sympany.nl/wat-doen-we/wat-doet-sympany-met-textiel/
Wat gebeurt er met het herdraagbare textiel?
Het herdraagbare ingezamelde textiel wordt verkocht aan onze (inter)nationale partners. De netto opbrengst uit de verkoop van dit textiel gaat naar de Sympany⁺ projecten. Deze partners verkopen de kleding in hun tweedehands winkels en hanteren een twee wekencyclus met prijsverval. Hiermee maken wij kwalitatief goede gebruikte kleding toegankelijk voor iedereen toegankelijk. De verkoop van kleding in deze landen speelt in op de vraag van de consument en creëert daarbij werkgelegenheid. Er is geen sprake van marktverstoring.
Wat gebeurt het met het recyclebare textiel?
Het recyclebare textiel, wordt als grondstof ingezet voor diverse producten. Het textiel wordt grotendeels verwerkt tot poetslappen en isolatiemateriaal (downcycling). Sympany heeft als doelstelling om recyclebaar textiel hoogwaardiger in te zetten (upcycling). Dit doen wij onder ander door er akoestische panelen van te maken en door middel van vervezelen nieuwe garen te spinnen waar nieuwe stof van gemaakt wordt om er nieuwe kleding van te maken.
Hoeveel sorteerbedrijven heeft Sympany?
Sympany heeft vier sorteerbedrijven: Utrecht, Harderwijk, Assen en Eindhoven
Waar zamelt Sympany in?
Wij zamelen in ongeveer 126 gemeenten in met ruim 2000 containers in. We zamelen dus niet in heel Nederland in. Iedere gemeente schrijft een aanbesteding uit waar je met andere partijen een voorstel voor indient. Om die reden zijn er in verschillende gemeenten verschillende textielinzamelaars. Kijk voor een container van Sympany op https://www.sympany.nl/vind-een-container/
Wat is Sympany⁺?
Sympany⁺ is de stichting binnen Sympany waar de netto opbrengst van de kledinginzameling terecht kwam. Sympany⁺ managet en monitort de projecten. Ondanks de strategiewijziging zullen alle verplichtingen van de doorlopende projecten worden nageleefd.
Met wie werken jullie samen in die landen?
We hebben 19 lopende projecten in 5 landen; Malawi, DR Congo, Angola, Ethiopië en India. De projecten worden uitgevoerd in samenwerking met lokale partnerorganisaties en bedrijven.
Hoe wordt de kwaliteit van Sympany beheerd en gecontroleerd?
Sympany heeft de volgende certificeringen: – ISO normen 9001 kwaliteit – ISO 14001 milieu – Certificeringsregeling Herwinning Textiel van de VHT voor een geoptimaliseerd sorteerproces. – CBF keurmerk – het certificaat Partos 9001. Deze certificeringen waarborgen de kwaliteit van alle activiteiten en projecten die Sympany en Sympany⁺ uitvoeren.
Aan welke landen verkopen jullie kleding?
Wij verkopen onze kleding aan (Oost)Europese landen en aan vier landen in Afrika; Malawi, Zambia, DR Congo en Angola.
Waarom wordt de kleding verkocht?
De verkoop van de kleding is een middel om onze projecten te financieren. Wij steunen deze projecten omdat we willen bijdragen aan een rechtvaardige duurzame wereld. Daarnaast spelen wij in op de vraag en aanbod. Wij geven geen kleding weg. Er is een specifieke vraag naar onze gesorteerde tweedehands kleding. Wij leveren zoals iedere sociaal ondernemer een dienst; het inzamelen en sorteren van kleding. Dat is het businessmodel van Sympany. De opbrengt investeren wij in het circulair maken van de textielketen.
Welke invloed heeft de verkoop van onze kleding op de lokale markt in Afrika?
In de vier landen waar wij het DRCongo; Malawi; Angola en Zambia. Met betrekking tot deze landen hebben we recht van spreken en weten we waar we het over hebben. Deze vier landen hebben de grenzen niet dichtgedaan en we kunnen onderbouwen waarom het de lokale markt niet benadeelt en wat de positieve gevolgen zijn van onze kledingverkoop. Over de andere 50 landen kunnen wij helaas geen uitspraak doen.
Wat doet Sympany met het afval dat in de containers belandt?
Alles wat nat en geen textiel is, is huishoudelijk restafval. Het enige textiel dat bij ons afgevoerd wordt als afval is het textiel dat vies is en dat nergens meer voor gebruikt kan worden. Al het andere textiel wordt verkocht aan partners of gaat naar recycling. Helaas bevindt zich een groot percentage, rond de 12 procent restafval tussen de ingezamelde kleding. Het is van groot belang dat burgers het huishoudelijke afval goed scheiden en dus ook het textiel. Na het ontdoen van afval blijft er 60% herdraagbaar textiel over en 40% recyclebaar textiel
Wat doet Sympany aan recycling?
Het niet herdraagbare textiel wordt als grondstof ingezet voor diverse producten. Het textiel wordt grotendeels verwerkt tot poetslappen en isolatiemateriaal (downcycling). Sympany heeft als doelstelling om recyclebaar textiel hoogwaardiger in te zetten (upcycling). Dit doen wij onder ander door er akoestische panelen van te maken en door middel van vervezelen nieuwe garen te spinnen waar nieuwe stof van gemaakt wordt om er nieuwe kleding van te maken. Sympany is mede-eigenaar van VRK Akoestisch en van Khaloom, twee bedrijven die zich bezighouden met de productie van gerecycled materiaal of het verwerken van gerecycled materiaal.
Ik ben pers/journalist/media en wil graag in contact komen met Sympany, kan dat?
Ja neem contact op met de communicatie medewerker Sanne de Lorme – s.delorme@sympany.nl – 030-6568744
Ik heb een vraag die niet in de FAQ staat. Met wie kan ik contact opnemen?
Mail naar info@sympany.nl of bel met 030-6570009