Enipher woont in Malawi. Vol trots laat ze haar nieuwe design zien. In januari van dit jaar heeft ze de opleiding Fashion & Design met succes afgerond. Met haar vaardigheden verdient ze nu een inkomen en heeft ze een eigen werkplaats met een extra verdieping om te wonen. Van oude gedragen denims maakt ze nu rokken en jurken en dat gaat haar goed af. Ze maakt deze in opdracht van een modeontwerper en ze worden verkocht in o.a. het Verenigd Koninkrijk. Met de steun van Sympany, heeft Enipher de Fashion opleiding kunnen volgen. Ze maakt vervolgens de cirkel wel heel mooi rond, door van oude spijkerbroeken, nieuwe rokken te maken.

De Fashion & Design opleiding is uniek in Malawi. Jongeren die een (soortgelijke) beroepsopleiding willen volgen moeten nu vaak naar omliggende landen zoals Zambia of Zuid-Afrika. In Malawi zijn de opties simpelweg beperkt, maar 1.500 jongeren kunnen een beroepsopleiding volgen. Als ze al een middelbare opleiding hebben gevolgd, is de kans dan ook erg klein dat ze er direct een opleiding achteraan kunnen doen. Jongeren hebben vaak geen andere keus, dan thuis op het platteland te werken of op een andere manier wat geld te verdienen.

Naast Enipher kregen nog 29 andere studenten in januari 2016 de mogelijkheid om een drie-jarige Fashion & Design opleiding te volgen. Een opleiding opgezet door Sympany in samenwerking met DAPP Malawi, in het zuiden van Malawi. Doel van het project is, om jongeren de mogelijkheid te geven een vak te leren en daar uiteindelijk een inkomen mee te verdienen.

Inmiddels zijn we drie jaar verder. De studenten zijn officieel geslaagd en klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Enkele maanden na het afstuderen op Mikolongwe College hebben acht studenten een eigen ‘shop’ geopend en zijn zeven studenten in loondienst. Van de andere vijftien lopen er nog een aantal stage en werken ernaast om te sparen voor een eigen naaimachine.

Met de Fashion & Design opleiding krijgen jongeren echt de kans om zelfredzaam te worden.

Begin 2019 is weer een nieuwe groep studenten gestart. Vol enthousiasme zullen ze nieuwe vaardigheden leren en ontwikkelen op het gebied van ontwerpen, fashion en ondernemen. Ze dromen er al van om als designer aan de slag te gaan en een inkomen te verdienen voor zichzelf en hun familie. Zo ver is het nu nog niet, maar met het volgen van de opleiding hebben ze meer perspectief dan ‘thuis zitten en meehelpen’, aldus Mervis, een van de nieuwe studenten.