Afvalinzameling verandert door steeds betere scheiding

In steeds meer gemeenten verandert de manier waarop afval wordt ingezameld. Er wordt meer gescheiden ingezameld en ook meer kan gescheiden worden ingeleverd bij de milieustraten in gemeenten. In het verleden betaalde iedereen een vast bedrag aan afvalstoffenheffing, afhankelijk van het aantal personen in een huishouden. Deze kosten worden in meer gemeenten flexibel afhankelijk van de hoeveelheid afval die wordt aangeboden of afgevoerd. De vervuiler betaalt. Een goede zaak, want een beperking van afval en betere scheiding is goed voor het milieu en zorgt voor een stukje bewustwording van de inwoners.

Helaas heeft deze vorm van afvalinzameling ook nadelige gevolgen. Soms wordt afval zonder daarvoor te betalen afgevoerd en wel in de vrij toegankelijke textielcontainers van Sympany. Niet wat wij in gedachten hadden met de slogan ‘alles welkom is in de textielcontainers van Sympany’, waarmee kapot en versleten goed wordt bedoeld.

Waarom is afval tussen het textiel een kostbare aangelegenheid?

  • Afval tussen het textiel vervuilt ook het overige textiel in de container, waardoor nog bruikbaar textiel onbruikbaar wordt.
  • Het sorteren van het gedoneerde textiel kost veel meer tijd en inspanning, omdat het vuil zorgvuldig tussen het textiel moet worden verwijderd.
  • Afval afvoeren kost ook Sympany geld.

Tegenover één kilogram afval tussen het textiel moet 5 kilogram goed textiel staan om het tot een positief resultaat te brengen. Afval tussen het textiel is niet geheel nieuw voor Sympany, maar er is helaas wel een duidelijke toename te zien. Om het gedoneerde textiel tegen vuil, viezigheid en nattigheid te beschermen is het van groot belang het in een gesloten plastic (vuilnis)zak aan te bieden.

Wat is welkom in de textielcontainers van Sympany?

Soms is het voor inwoners niet duidelijk wat welkom is in de textielcontainers van Sympany.
De afgebeelde pictogrammen, die u ook terugvindt op de containerstickers, laten zien wat welkom is in de textielcontainer:

 

Regelmatig krijgt Sympany de vraag of ook dekbedden of kussens welkom zijn. Nee, deze zijn niet welkom in de textielcontainers van Sympany. Ze bestaan voornamelijk uit (niet textiele) vulling en zijn voor Sympany niet bruikbaar. Dit geldt ook voor matrassen. Hiervoor heeft u als gemeente vaak een aparte container beschikbaar.