Partners en samenwerkingen van Sympany

bever ton compressed

Bever 

Na een succesvolle pilot rolt Bever in samenwerking met Sympany een recycleprogramma uit naar alle 43 filialen. Bever, en de andere partners hebben als doelstelling dat alle ingeleverde kleding en materialen volledig worden hergebruikt of gerecycled. Voor alle items wordt een passende oplossing gezocht. Sympany zorgt dat van alle herbruikbare materialen de levenscyclus wordt verlengd of dat ze via andere partners worden gerecycled. De slaapzakken worden aan stichting Sheltersuit gedoneerd, die hiervan  jassen voor daklozen en vluchtelingen maakt. En het niet-herdraagbare denim en wol dat overblijft wordt door partner Blue LOOP gerecycled tot nieuwe kleding. Lees hier meer over de samenwerking

Bonne

Bonne Suits

A Beautiful Mess
Linda Valkeman
Carmen Hogg
Sympany

In de samenwerking met BONNE SUITS maken we een volledig Amsterdamse circulair product. De Bonne Suits zijn geïnitieerd door Fashion Designer Linda Valkeman and Style antropoloog Carmen Hogg om tegengewicht te bieden aan de huidige fast-fashion industrie. Gemaakt door A Beautiful Mess, van recycle kwaliteit jeans die gesorteerd zijn uit textielcontainers van Sympany. Elk onderdeel van dit pak – behalve de elastische band en de knopen – is gemaakt van het ingezamelde denim.

By Sympany x Kuyichi geroteerd

By Sympany
By Kuyichi

By Sympany zet in op samenwerking met (duurzame) modemerken om samen, middels geavanceerde recycling, producten te ontwikkelen waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan de projecten in Malawi. De eerste samenwerking is met duurzaam denim merk Kuyichi. De oplage van 1600 jeans – voor mannen en vrouwen – bestaat voor 20% uit post-consumer herwonnen vezels uit door Sympany ingezamelde jeans. Deze jeans zijn vervezeld door Recover en gewoven door Royo tot een gerecyclede stof die verwerkt is in de By Sympany By Kuyichi jeans.

alle modellen

By Sympany
By CrossHatch 

De circulaire werkbroek van CrossHatch X Sympany werd op 7 maart 2019 gelanceerd. De samenwerking is ontstaan vanuit de behoefte om ingezameld textiel van Sympany weer te verwerken tot nieuwe gerecyclede producten. CrossHatch Performance Wear die de broek heeft ontworpen en geproduceerd, is een professionele speler in de werkkledingmarkt. De werkbroek is gemaakt van 23% gerecycled post-consumer materiaal van herwonnen vezels uit ingezamelde jeans van Sympany. Hiermee bieden we een mogelijkheid om het ingezamelde textiel uit de gemeente circulair terug te laten komen in een circulaire werkbroek die ook weer in de gemeente gedragen kan worden.

Khaloom productie huis 1

Khaloom
India

Khaloom is de duurzame sociale onderneming in Bangalore, India, die Sympany heeft opgezet in samenwerking met Enviu. Deze circulaire textielonderneming is opgezet om een positieve impact te realiseren binnen de textielindustrie in India. Eerlijke lonen, geslachtsgelijkheid, goede werkomstandigheden, behoud van ambacht en de productie van gerecyclede hoogwaardige stoffen. De handgeweven stoffen worden geproduceerd van gerecyclede en organische garen. Khaloom is in 2015 opgericht en bewijst dat het maken van stoffen niet ten koste hoeft te gaan van mens en natuur, en dat een circulaire textielketen mogelijk is. Lees hier meer over de samenwerking 

Basisschool De Kwakkel heeft panels gemaakt van gerecycled textiel.

VRK

VRK Acoustics is opgericht door de Vernooy, Relais en Sympany (KICI) om hoogwaardig isolatie- en akoestisch materiaal te maken van niet herdraagbaar textiel. Dit isolatie- en akoestisch materiaal, gemaakt van oude niet herdraagbare kleding wordt verkocht onder de naam Métisse. VRK Acoustics ontwikkelt, produceert en verkoopt akoestische absorptie producten op basis van gerecycled textiel. Denk hierbij aan scheidingswanden of baffels om de nagalm te reduceren. Zo heeft de La Place 56 baffels hangen in de vergaderzaal en basisschool de Kwakel heeft er zelfs 180 hangen in de aula. Ook het Circl gebouw in Amsterdam hangt vol met Métisse.

Bolletjes gerecycled garen

Reblend

Een doorbraak op het gebied van kleding recyclen: de 100% gerecyclede kledingstukken van Reblend-garen ontworpen door Melanie Brown. De kledingstukken bestaan uit 70% gerecycled textiel en 30% gerecyclede PET. Geen nieuwe grondstoffen, geen vervuiling van water, geen afval, geen toegevoegde chemicaliën. In 2016 is Sympany een nieuwe samenwerking met Reblend aangegaan. Sympany zal de vervolgstap van dit initiatief mede financieren. Het moet mogelijk zijn om op industriële schaal textiel laten maken dat voor de volle 100% uit gerecyclede grondstoffen waaronder textiel bestaat.

I Did campagne

i_Did

Sympany heeft eind 2015 actief meegedaan aan de “What moves you?” campagne van I_did slow fashion. Een campagne om voor bewustwording te krijgen rondom het textielafval en textiel recyclen. Bevlogen Nederlanders vertelden wat hun beweegt om mee te doen. Een van hen was onze bestuurder Marc Vooges. Voor deze campagne hebben alle bevlogen Nederlanders een eigen tas ontworpen gemaakt van oud textiel dat tot vilt is geperst.

Wool2, een project waar wollen truien gerecycled worden in nieuwe kleding

Wool2

Wollen kleding recyclen tot nieuwe modieuze wollen truien, het is mogelijk! In 2015 heeft Wool2 een modecollectie gelanceerd mede dankzij Sympany. Oude wollen truien of ander textiel gemaakt van wol was voor het project verzameld en vervolgens gerecycled tot nieuwe wollen truien en sjaals. De vervolgstap om op grotere schaal wol te recyclen is in voorbereiding. Vanaf juli 2016 zijn de initiatiefnemers verder gegaan als Brightloops.

Lisa Konno fashion show

Lisa Konno

Oude niet herdraagbare kleding recyclen tot high fashion, dat is waar Lisa Konno goed in is. Zij ziet het als haar persoonlijke missie om duurzaamheid fashionable te maken. In 2016 was Sympany hoofdsponsor van haar duurzame ‘Yours Truly’ show tijdens de Amsterdam Fashion Week. Zij heeft voor de collectie in samenwerking met Sympany textielafval verwerkt tot prachtige nieuwe kledingstukken.