Sympany stuurt dagelijks de chauffeurs de weg op om textiel (kleding, schoenen en accessoires) in te zamelen. Per jaar halen wij ongeveer 24 miljoen kilo textiel op bij o.a. textielcontainers, via huis-aan-huis inzamelingen en bedrijfsdonaties. Dit textiel gaat naar één van de onze sorteercentra in Nederland, waar het van restafval wordt ontdaan. Vervolgens wordt het op kwaliteit en soort uitgezocht. In onze sorteercentra in Assen, Eindhoven, Harderwijk en Utrecht werken deels mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kledingverkoop

Het grootste deel van het ingezamelde textiel gaat naar onze (inter)nationale partners. Met de netto opbrengst uit de verkoop investeren wij in innovaties die bijdragen aan een circulaire textielketen.

De afzet van onze kleding gebeurt in Europa en Afrika. Wij verkopen onze kleding in Afrika alleen aan Zambia, Malawi, DR Congo en Angola aan onze lokale partners. In deze arme regio’s van Afrika zorgen we via een twee wekelijkse kortingssysteem ervoor dat goede en betaalbare kwaliteit tweedehands kleding toegankelijk wordt voor iedereen. Zo krijgen indirect duizenden mensen de mogelijkheid op een goede baan in de kledinginzameling en of -verkoop. De winst die onze Afrikaanse partners maken met de kledingverkoop komt ten goede aan lokale ontwikkelingsprojecten. Lees meer over onze internationale projecten

Kledingrecycling

Kleding recyclen wordt binnen Sympany steeds belangrijker omdat de kwaliteit van het ingezamelde textiel afneemt. Textiel dat niet geschikt is om herdragen te worden, kan als grondstof ingezet worden voor een tal van nieuwe toepassingen en/of producten. Poetslappen en isolatiemateriaal zijn hiervan bekende voorbeelden. Sympany streeft er echter naar om recyclebaar textiel hoogwaardiger in te zetten tot nieuwe grondstoffen of producten. Dit doen wij onder andere door middel van het ingezamelde textiel te laten vervezelen en tot nieuwe garen te laten spinnen. Deze nieuwe garen kunnen geweven worden tot een nieuwe stof die gebruikt kan worden in de productie van nieuwe kleding.

Sympany ondersteunt diverse initiatieven om gerecycled textiel op te nemen in de productieketen. Dit doen wij door kennis te delen, mee te ontwikkelen aan prototypen en samenwerkingen aan te gaan met andere koplopers in de recyclingbranche. Lees meer over onze initiatieven.

 

Kleding voor vluchtelingen

Sympany werkt ook samen met andere goede doelen via de huis-aan huis inzamelingen en met het Rode Kruis. Sympany heeft vanaf het begin het Rode Kruis geholpen bij en snel en efficiënt verwerken van alle goede kleding en schoenen die zijn gedoneerd. Zo konden wij bijdragen aan het zo snel mogelijk leveren van noodzakelijke kleding en schoenen aan de vluchtelingen. De actie heeft totaal 10.000 vluchtelingen kunnen voorzien van kleding, schoenen en andere spullen. Dit dankzij de inzet van alle geweldige vrijwilligers die samen 6.700 vrijwilligersdiensten hebben gedraaid en dankzij alle mensen die hun goede kleding hebben gedoneerd voor de vluchtelingen. Lees meer over onze actie met het Rode Kruis.