Als één van de eerste sorteerbedrijven heeft Sympany Assen (HKA) het nieuwe VHT-Certificaat ‘Herwinning Textiel’ gekregen. Dit door de TüV Rheinland uitgegeven certificaat staat voor kwaliteit, transparantie en verantwoordelijkheid binnen de textielrecyclingsbranche.
In de eerste helft van 2015 heeft Sympany de grens van 10 miljoen kilo ingezameld textiel gepasseerd. Deze zeer hoge aantallen zijn zonder noemenswaardige problemen en dus met een hoog service niveau ingezameld en verwerkt. Dat dit naast een geweldig goed draaiende logistiek ook een goed verkoopapparaat vergt, moge duidelijk zijn. Juist nu we de afgelopen maanden horen van moeilijke en verstopte verkoopkanalen (onder andere de teruglopende markt in Oost-Europa).
Steeds vaker spreken diverse partijen over innovatie in de post consumer textiel branche. Vooral veel initiatieven die hopen te bereiken dat in Nederland een doorbraak wordt gerealiseerd rond hoogwaardige vervezeling en eventueel spinnen. Of dat realistisch is, wordt door meerdere partijen onderzocht. Sympany is bij de meeste initiatieven gesprekspartner. Wat ik belangrijk vind, is dat we door het kaf van het koren te scheiden, snel alleen nog maar om de tafel zitten met die partijen die daadwerkelijk in deze initiatieven gaan investeren (en er dus niet alleen over willen praten). De nabije toekomst zal leren.
Voor het zover is dat tweedehands textiel hoogwaardig kan worden vervezeld en verwerkt, kan Sympany trots zijn op het feit dat ze met VRK Isolatie wekelijks orders binnenhaalt om gebouwen hoogwaardig te voorzien van isolatie en akoestische panelen, die als scheidingswanden in ruimten worden geplaatst. In deze producten zit Metisse, dat van gerecyclede textielvezels is gemaakt. Dat is het kenmerk van Sympany: het voortouw nemen, ondernemen (waarbij aandacht voor sociaal ondernemen) om uiteindelijk geld te verdienen voor duurzame projecten in Afrika en India.
Marc Vooges, directeur-bestuurder Sympany