In Madimba in de Democratische Republiek Congo werken boeren samen aan een betere toekomst
De boeren leren hoe ze zich het beste kunnen organiseren om hun gewassen op de markt te verkopen. Op gezamenlijke demonstratievelden testen ze nieuwe duurzame landbouwmethodes en zaden uit. Wat werkt nemen ze mee naar hun eigen landbouwveld. Werkt iets niet? Dan leren ze daar allemaal van. Humana biedt 750 boeren de kans om zich verder te ontwikkelen, maar heeft hierbij uw hulp nodig.
Doel
750 boeren binnen 3 jaar de kans geven hun productie te verhogen zodat zij zelfredzaam worden en blijven door middel van kennisoverdracht en organisatie ontwikkeling.
Waarom?
De boeren wonen 100 kilometer van de hoofdstad Kinshasa. De grond is er heel vruchtbaar. Vaak werkt heel het gezin om het land om maar genoeg te eten te hebben. Echter, de boeren zijn vaak niet in staat om iets extra’s opzij te leggen voor school, kleding en in geval van ziekte. Ze missen kennis over landbouw en ondernemerschap en de mogelijkheid om zich te organiseren. Dit zijn juist randvoorwaarden om hun productie naar een hoger plan te tillen.
Wat doen we?
De boeren organiseren zich in groepen van 50. Ze worden hierbij ondersteunt door een projectmedewerker met een landbouwachtergrond. Samen leggen ze een demonstratieveld aan met irrigatie. De boeren ontvangen zaden en gereedschap om mee te werken in de demonstratietuin. Ook krijgen ze verschillende trainingen op het gebied van duurzame landbouw en ondernemerschap. Hiernaast leren de boeren over het belang van goede voeding en hygiëne.
Wat kan er mis gaan?
De Democratische Republiek Congo heeft een bewogen geschiedenis en blijft onevenwichtig. Het land is enorm: net zo groot als West-Europa. De afgelopen twintig jaar zijn er miljoenen mensen omgekomen door geweld in verschillende conflicten. In instabiele regio’s komt een volwassen markt moeilijk tot stand. De infrastructuur in Madimba is redelijk, wat de markt beter toegankelijk maakt dan in andere delen van het land. We geven de boeren zoveel mogelijk vaardigheden om zich te weren tegen de gevolgen van beperkte toegang tot elektriciteit, wisselende weersomstandigheden, klimaatverandering en prijsschommelingen. Deze risico’s liggen echter veelal buiten onze invloed.