Binnen enkele dagen is er op drie sorteerlocaties van Sympany bijzonder afval gevonden tussen het gedoneerde textiel. Bij Sympany Harderwijk was een vuilniszak met paardenpoep open gegaan. In Utrecht bleek een zak met piepschuimkorrels bijna de gehele lading ingezameld textiel waardeloos te hebben gemaakt en liepen er maden over de sorteerband, omdat mensen etensresten hadden gedeponeerd in een voor textiel bedoelde container. En bij Sympany Assen moest de sorteerband een tijd stoppen om geheel gereinigd te worden vanwege in kledingcontainers gedoneerde zakken puin en een blik met gele verf. De verf heeft kilo’s goed herbruikbare kleding aangetast waardoor die kilo’s waardeloos zijn geworden.
Los daarvan zorgt het regelmatig voor onacceptabele arbeidsomstandigheden. Vele afvalzakken met huisvuil zorgden deze week in Utrecht voor een enorme penetrante lucht die uren bleef hangen ondanks dat de grote deuren van de loods tegen elkaar open stonden. Medewerkers die hiermee werden geconfronteerd, zijn heel wat gewend, maar het blijft een vieze klus en zorgt voor ongewenste werkomstandigheden.
Dit is niet alleen bij Sympany het geval, maar ook bij collega inzamelaars en sorteerders. Het idee bestaat dat enkele inwoners dit (bewust) deponeren in deze specifiek voor textiel bedoelde containers.
Uit gemakzucht, of omdat ze niet wensen te betalen voor het afstorten van vuil. Alle inzamelaars bekijken tijdens hun routes langs textielcontainers of ze specifieke containers, die meer dan gemiddeld vuil in zich herbergen, kunnen herkennen. Wanneer bekend is welke specifieke containers tot veel overlast leiden dan kan in overleg met de gemeente worden bepaald of we de onverlaten kunnen opsporen. Of de desbetreffende containers mogen verplaatsen.
En de boodschap aan alle goedwillende Nederlanders blijft om hun kleding en textiel in goed afgesloten plastic tassen aan te bieden zodat dat textiel in ieder geval niet besmet raakt met eventuele viezigheid.
Marc Vooges, directeur-bestuurder Sympany