Afrika is het op een na grootste continent op aarde

Regelmatig vliegen ons opinies om de oren als ‘de export van tweedehands kleding naar Afrikaanse landen heeft de lokale kledingproductie kapot gemaakt’. Graag wil ik dat nuanceren. Afrika is groot, het op een na grootste continent op aarde wel te verstaan, alleen Azië is groter. Een continent met maar liefst 54 onafhankelijke staten met meer dan 1 miljard mensen, ongeveer een zevende van de totale wereldbevolking, aldus Wikipedia. Een aantal van deze landen heeft er voor gekozen een invoerverbod voor tweedehands textiel in te voeren. In Nigeria, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Ethiopië is dit al het geval. Kenia, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Burundi en Zuid-Soedan willen op termijn geleidelijk een importverbod voor tweedehands textiel invoeren. Landen waarin Sympany geen activiteiten heeft.

Ik kan dan ook niet spreken voor ALLE Afrikaanse landen, maar alleen voor de landen waaraan Sympany tweedehands kleding aan verkoopt. Landen waarin Sympany samenwerkt met lokale partners. Partners die goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en gebruiken. Ook zijn zij goed op de hoogte van de textiel- en kleding- productie industrie en de markt effecten. Er wordt zorgvuldig gekeken naar en omgegaan met lokale belangen. In die landen steunen we vaak ook projecten. Hierbij wordt jonge mensen een kans geboden op zelfredzaamheid, door ze een vakopleiding te bieden en ze op weg te helpen ondernemer te worden en een eigen naaiatelier te openen. Onze projecten leveren een positieve bijdrage aan de lokale omstandigheden en maken de lokale kledingindustrie niet kapot.

In een van de rapportages, die wij vanuit de door ons gesteunde projecten ontvangen, las ik onlangs het verhaal van Naomi Makiese (23) uit Kinshasa. Graag deel ik een passage met u:

“Ik heb 10 maanden training gevolgd. Training voor kleermaker, ondersteund met vakken als financieel management, ondernemerschap en levensvaardigheden”. Na deze 10 maanden kon ik mijn eigen naaiatelier starten met de uitrusting waarvoor ik had gespaard gedurende de training. Voor de uitrusting had ik 50% zelf gespaard door opdrachten van klanten voor het maken van kleding en de overige 50% ontving ik als bijdrage van Sympany.

Ik ben een heel ander mens dan voor de training. Mijn naaiatelier laat mij mijn eigen geld verdienen. Ik kan zelfs sparen en help mijn ouders als ze geen geld meer hebben. Voor de training was ik werkloos en had geen inkomsten. Mijn doel is een spaarplan te ontwikkelen zodat ik in februari 2019 een grotere werkplaats in een commerciële omgeving kan openen.”

Ik kijk er naar uit dat Naomi over enkele maanden haar doel bereikt om een groter atelier te openen. Ik sta volledig achter onze mooie projecten, die mensen kansen bieden. Meer over dit specifieke project is te lezen in het laatste item in deze nieuwsbrief. Sympany blijft niet alleen professioneel textiel inzamelen, sorteren en duurzaam recyclen, maar door met betrouwbare afnemers van al dit textiel te werken, weten we nog immer geld over te houden voor een positieve bijdrage in al onze projecten. Dat maakt me trots!

Marc Vooges, directeur-bestuurder Sympany