Bever rolt in samenwerking met Sympany een recycleprogramma uit naar alle winkels
In drie maanden al meer dan 1.900 kilo outdoorkleding en -spullen ingezameld
Na een succesvolle pilot in vier winkels waarin al meer dan 1900 kilo is ingezameld, rolt Bever zijn outdoor recycleprogramma vandaag uit naar alle 43 filialen. Het recycleprogramma is ambitieus te noemen. In tegenstelling tot andere inzamelingsprogramma’s hebben Bever, Sympany en de andere partners van het programma als doelstelling dat alle ingeleverde kleding en materialen volledig worden hergebruikt of gerecycled.
Closing the loop
Kledingmerken en retailers komen steeds vaker met een inzameloplossing, maar niet eerder is door een retailer een recycleproject opgezet waarbij zoveel schakels uit de keten betrokken zijn. Bever en zijn partners zetten samen in op maximale levensverlenging of recycling. De ecologische voetafdruk wordt tot een minimum beperkt en een tweede leven van de spullen is gegarandeerd. Voor alle ingeleverde items wordt een passende oplossing gezocht. Zo zorgt Sympany dat van alle herbruikbare materialen de levenscyclus wordt verlengd of dat ze via andere partners worden gerecycled. De oude slaapzakken worden aan stichting Sheltersuit gedoneerd, die hiervan water- en winddichte jassen voor daklozen en vluchtelingen maakt. En het niet-herdraagbare denim en wol dat overblijft wordt door partner Blue LOOP gerecycled tot nieuwe kleding.
Samen nemen we onze verantwoordelijkheid
Pieter Saman, CEO Bever, licht toe hoe de retailer tot het recycleprogramma is gekomen: “Natuurlijk verkopen we duurzame en verantwoorde merken en bieden we onderhouds- en reparatieservice aan, maar we zijn ons ervan bewust dat met de verkoop van onze producten de wereld niet per se een schonere plek wordt. Hiervoor willen we onze verantwoordelijkheid nemen en dit bracht ons op het idee om een recycleproject te starten. Op die manier kunnen we onze bijdrage aan een duurzamere wereld vergroten. Door samen bestaande grondstoffen te recyclen besparen we water, CO2 en energie ten opzichte van het gebruik van nieuwe grondstoffen. Het is een uniek, circulair concept, waarbij de liefde voor buiten centraal staat.”
Koers van Sympany
Sympany werkt aan een circulaire textielketen. Deze samenwerking met Bever past goed bij de nieuwe koers van Sympany. Een koers die bijdraagt aan een duurzame wereld en gericht is op maximaal hergebruik en recycling van textiel. Voor die koers zet de nieuwe directeur van Sympany, Erica van Doorn, zich met veel enthousiasme in. “De textielketen moet op de schop om de kringloop te sluiten. Het huidige model van het verbruiken en uitputten van grondstoffen is niet houdbaar. Samen met overheden, bedrijven en inwoners zetten we in op een duurzame en circulaire textielketen. We hebben elkaar nodig; alleen kunnen we de verduurzaming niet voor elkaar krijgen, aldus Erica.”
Hoe het werkt
Het enige wat je hoeft te doen is de – liefst herbruikbare – spullen die je in wilt leveren in een zak te stoppen, dicht te knopen en in de speciale container in een van de 43 Beverwinkels te stoppen. Vanaf dat moment kun je al met een goed gevoel naar buiten lopen, maar je kunt er ook nog iets voor terugkrijgen! Na het inleveren van je spullen ontvang je van de kassamedewerker een houten schijfje met daarop een code. Met deze code krijg je, bij besteding van minimaal € 50,-, € 5,- korting in de winkel. De enige voorwaarde is dat de kortingsvoucher direct, tijdens hetzelfde bezoek, wordt besteed.