Stelt u zich voor dat uw negenjarige dochter tijdens het buitenspelen aangevallen wordt door drie honden. Ze heeft hier flinke verwondingen aan overgehouden. U zult er geen tweede keer over nadenken om haar naar het ziekenhuis te brengen, zodat ze de beste zorg kan krijgen. Voor de ouders van Anjali is dit niet zo vanzelfsprekend.

De negenjarige Anjali was tijdens het spelen gebeten door drie straathonden. Hierbij liep ze flinke verwondingen op. Haar ouders hadden niet de financiële middelen om met haar naar een dokter te gaan en probeerden Anjali’s wonden thuis te verzorgen met huismiddeltjes. Anjali’s leraar kwam een dag na het ongeluk op bezoek en schrok van de ernst van de situatie. Hij wees de ouders op het gezondheidscentrum, onderdeel van ons Kadam Shanti Nagar project (Panipat, India). Dit project biedt onderwijs via schakelklassen voor kinderen van textielarbeiders om ze voor te bereiden op regulier onderwijs en organiseert alfabetiseringscursussen voor ongeschoolde arbeiders, veelal vrouwen.

Daarnaast is zo’n gezondheidscentrum zodanig ingericht dat het ook basale medische hulp en advies biedt. Dit betekent dat de kinderen van de schakelklassen en hun ouders zich gratis kunnen laten checken door een gecertificeerde dokter. Medicijnen voor veel voorkomende ziektes zijn daar waar nodig gratis beschikbaar en ook wordt voorlichting gegeven over algemene hygiëne, gezondheid en ziektes als HIV en AIDS en hoe deze ziektes te voorkomen. Deze voorziening is tot nu toe beschikbaar geweest voor 480 schakelklas-leerlingen, 270 kleuters in de kinderdagverblijven en 180 textielarbeiders.

De ouders van Anjali hebben haar de volgende dag gelijk naar het gezondheidscentrum gebracht. Hier zijn de wonden van Anjali behandeld en heeft ze gratis medicijnen gekregen. Op dit moment is ze er weer helemaal bovenop en gaat ze weer met plezier naar school.