Het aandeel hoogwaardig (herdraagbaar) textiel neemt al jaren af en hierin lijkt geen verandering te komen. Sympany is continu bezig nieuwe manieren te vinden om dit textiel weer waarde te geven. Nu Métisse bij de GAMMA wordt verkocht en er doorlopende afzet is, zijn we goed op weg om voor het niet-herdraagbare denim, gerecyclede meerwaarde te creëren.

VRK Akoestiek en Isolatie is opgericht door Sympany, Vernooy Textile Recyclers en Le Relais om hoogwaardig isolatie- en akoestisch materiaal te maken van niet herdraagbaar textiel. Dit materiaal, gemaakt van oude niet herdraagbare denim wordt verkocht onder de naam Métisse.

De afgelopen jaren zijn de nodige meters aan Métisse geproduceerd. Het grootste deel hiervan is verkocht en gebruikt voor specifieke opdrachten in bedrijven of in de bouw. Vanaf half oktober zijn de katoenen isolatie- en akoestische panelen ook online te bestellen bij de GAMMA.

Wat maakt de panelen zo uniek?
De isolatie- en akoestische panelen zijn gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en zijn hierdoor makkelijk te verwerken en vriendelijk voor de huid. De panelen zijn duurzaam, energiebesparend en goed voor het milieu. Oude spijkerbroeken uit de inzameling, die niet meer als kleding te dragen zijn, worden vervezeld en verwerkt tot een hoogwaardig isolatie- of akoestisch product. Van nature heeft katoen zeer goede isolerende eigenschappen. Niet voor niets dragen we veel kleding van katoen, die ons in de winter warm houdt en in de zomer koel. Bijkomend voordeel is dat katoen zeer goede akoestische eigenschappen heeft waardoor Métisse ook zeer geschikt is als akoestische isolatie.

De Métisse isolatiepanelen bestaan voor 90% uit gerecyclede katoenvezels en zorgen voor warmte- en geluidsisolatie van onder meer daken, tussenwanden, plafonds, buitenmuren (voorzetwanden) of kruipruimtes en zijn verkrijgbaar in vier verschillende diktes en isolatiewaarden. Hoe hoger de Rd-waarde, des te groter de energiebesparing.

De Métisse geluidsisolatie plaat zorgt voor geluidsisolatie van (tussen)wanden en plafonds. De katoenen geluidsisolatieplaat isoleert 95% van het geluid en is door zijn dikte zeer geschikt voor (tussen)wanden.

Benieuwd naar hoe VRK en Sympany precies samenwerken? Bekijk dan hier de video https://www.youtube.com/watch?v=H5udZt7IrPI&t=8s