Hoe modebewust ben jij?

En dan bedoelen we niet of je de laatste trends volgt, maar hoe bewust je met mode omgaat. Vraag jij je wel eens af waar jouw shirt vandaan komt en wie hem heeft gemaakt? Onder welke omstandigheden en voor welk salaris? Nog niet? Ontdek hoe je met modebewust koopgedrag bijdraagt aan een eerlijkere textielindustrie, met minder schade voor mens en milieu.

De eerlijke schopper

Als je wilt shoppen, kun je dat op verschillende manieren #modebewust doen. Met een kritische houding, kennis van duurzame merken en de juiste winkels kom je een heel eind…. er zijn mogelijkheden genoeg. Maar wil jij liever meteen iets bijdragen?

Doneer 20 euro aan het project van Solidaridad en Sympany in Ethiopië waarmee we werken aan een eerlijke kledingindustrie. Je ontvangt dan onze duurzame Eerlijke Shopper cadeau!

Of ga naar www.mode-bewust.nl; Sympany en Solidaridad lanceerde deze website als kennis- en inspiratieplatform om Nederland modebewust te maken. Mode-bewust.nl informeert de consument over de ernstige misstanden in de kleding- en textielindustrie en biedt praktische tips voor het verduurzamen van de garderobe. Het platform is onderdeel van een langdurige samenwerking die moet leiden tot een eerlijke en duurzame ontwikkeling van de kleding- en textielsector, met bijzondere aandacht voor opkomend productieland Ethiopië.

Heb jij de nieuwe campagne nog niet gezien? Klik dan hier 

Ethiopie
Wij werken graag samen met jou aan duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld door middel van ons project in Ethiopië. Op dit moment staat de Ethiopische textielsector nog in de kinderschoenen, maar deze ontwikkelt zich in een rap tempo. Naast de grote industrieparken waar buitenlandse merken hun kleding op enorme schaal laten produceren, is er een scala aan kleinschalige fabrieken die voor de lokale markt produceren. Juist in deze fabrieken, waar internationale standaarden niet van toepassing zijn, is het risico op onveilige en ongezonde omstandigheden het grootst.

 

Sympany en Solidaridad werken sinds begin 2016 aan een driejarig project om eigenaren en werknemers van Ethiopische textielfabrieken te trainen in hoe zij zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. Inmiddels zijn er 11 fabrieken bij ons project aangesloten, die directe ondersteuning krijgen. In 2017 hebben we hard gewerkt aan het doorvoeren van verbeteringen in deze fabrieken. Zo verbetert de positie van de werknemers en ook van de fabriek zelf. Ook jij kunt hier aan bijdragen. Met jouw steun kunnen we de textielsector in Ethiopië blijvend verduurzamen.

Recycle
Ook hier kun jij weer een verschil maken. Want afgedankte kleding hoort niet in je vuilnisbak. Lever je oude kleding in bij een Sympany container. Wanneer je je kleding in onze bak gooit, dan wordt dit gesorteerd op verkoopbare kleding en recyclebaar textiel. Het recyclebaar textiel dient als grondstof voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal en poetsdoeken. Ook gebruiken we het textiel voor innovatieve projecten op het gebied van recycling. De opbrengsten van de verkoop gaan direct naar verschillende ontwikkelingsprojecten, waaronder ons gezamenlijk project in Ethiopië