Vrouwen in Angola die mee doen aan een naaicursus.

Waarom doen wij dit project?

In Angola woedde tot 2002 een lange burgeroorlog. Hierdoor zijn twee generaties zonder fatsoenlijk onderwijs opgegroeid. Angola wordt gezien als snel groeiende economie vanwege de olieopbrengsten, maar helaas profiteert het merendeel van de bevolking hier niet van. Vrouwen in Caxito, de hoofdstad van de provincie Bengo in Angola, hebben daarom weinig mogelijkheden om hun leven te verbeteren. Bovendien is Bengo is een typische doorreisprovincie waardoor veel vrouwen in de prostitutie belanden; het aantal HIV besmettingen stijgt in deze provincie ook sneller dan in andere provincies. Door vrouwen trainingen te geven, kunnen zij zichzelf ontwikkelen als succesvolle ondernemers en kunnen zij niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van hun gezin verbeteren.

Wat gaan wij dan doen?

Training in naaien en kledingdesign

De vrouwen leren hoe ze moeten naaien met een naaimachine en kunnen zo kleding geschikt maken voor verkoop. Ook kunnen ze de (tweedehands) kleding aanpassen aan de behoeftes van de markt.

Alfabetiseringscursus en rekenlessen

De helft van de vrouwen is niet naar de basisschool geweest en bij het opstarten van een succesvol bedrijf is het belangrijk om goed te kunnen rekenen, lezen en schrijven. Daarom krijgen de vrouwen ook aan alfabetiseringscursus en rekenlessen.

Training in bedrijfskunde

Tijdens de training in bedrijfskunde leren de vrouwen hoe zij een bedrijf op kunnen starten en moeten onderhouden. De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Ondernemerschap en de eigenschappen van een ondernemer
  • Marktonderzoek
  • Onderzoeken hoeveel een product kost
  • Constante en variabele kosten
  • Bijhouden van de inkomsten en uitgaven
  • Monitoren van een onderneming
Gezondheidsvoorlichting

De vrouwen krijgen over verschillende onderwerpen voorlichting:

  • Hygiëne
  • Vrouwenrechten
  • Ziektes, zoals malaria, HIV, aids, tuberculose
  • Seksuele voorlichting

Wat zijn de resultaten na 3 jaar?

We willen er zeker van zijn dat de vrouwen een beter inkomen krijgen na de training. Daarom krijgen ze in het eerste jaar na de training nog veel intensieve steun en mogen ze gebruik maken van de naaimachines in het trainingscentrum. In het tweede jaar kunnen ze nog steeds ad hoc steun aanvragen en kunnen de vrouwen nog steeds gebruik maken van de naaimachines. Zo houden we ook in de gaten waar de vrouwen uiteindelijk terecht komen. Aan het einde van het project verwachten we het volgende resultaat:

  • 120 vrouwen hebben de opleiding met succes afgerond
  • 120 vrouwen hebben een goedgekeurd businessplan geschreven en hebben toegang tot een naaimachine

€ 6.380 van € 8.000 opgehaald

Steun dit project

(Dit is een voorbeeld!)

Details project

Doel van het project:

120 vrouwen zijn na de opleiding in staat om voldoende inkomen te verdienen met het ontwerpen, naaien of verstellen van kleding en krijgen zo meer controle over hun eigen leven.

Duur van het project:

3 jaar

Startdatum:

1 september 2015

Voortgang van het project

50 van de 120 vrouwen zijn aan de training begonnen

22 van de 120 vrouwen zijn geslaagd

50 van de 120 vrouwen hebben de alfabetiseringscursus afgerond

1 van de 22 afgestudeerde vrouwen hebben een eigen bedrijf opgestart