Op 19 maart zijn twee gloednieuwe volledig ingerichte praktijkruimtes geopend op de Mikolongwe vakschool in Malawi door programmamanagers Marianne Löwik en Simone Weert. De werkplaatsen zijn bedoeld voor de nieuwe 1-jarige opleiding tot schoenmakers en de 3-jarige opleiding tot modeontwerpers.

Beide opleidingen zijn uniek in Malawi. “Voor de schoenmakersopleiding was het lastig om de juiste apparatuur te vinden in Malawi, daar is een flinke inspanning voor geleverd. Dat terwijl er juist veel vraag is naar lokaal gemaakte leren kwaliteitsschoenen” vertelt projectbegeleider Ganizani Likupe. De studenten kunnen na het eerste jaar al kindersandalen en herenschoenen maken.

Bij de Mode opleiding stralen de 30 jonge studenten met internationale ambities. John Jonas (25) – zie foto – is met name geïnteresseerd in het ontwerpen van mannenkleding, zijn favoriete ontwerper is Prada. “Mijn droom is om mijn eigen onderneming te starten met eigen ontwerpen”.

Wanneer de studenten afgestudeerd zijn, blijft Sympany ze volgen, zodat we de impact van de opleiding kunnen meten en in de gaten kunnen houden of er inderdaad internationale mode ontwerpers voort zijn gekomen uit de Mikolongwe vakschool in Malawi!