factory-visit-2 In samenwerking met de Landelijke India Werkgroep en de Indiase organisaties CIVIDEP, READ en SAVE is Sympany per 1 juni een project gestart om de arbeidsomstandigheden van jonge vrouwen in de kledingindustrie te verbeteren. Het project draait in de provincies Tamil Nadu en Karnataka (in de metropool Bangalore).

Jonge vrouwen, meestal afkomstig van het platteland, worden verleid om te werken in de kledingfabrieken waarbij wordt beloofd dat ze naast goed onderdak en voedsel na afloop een bonus ontvangen waarmee ze hun bruidsschat kunnen betalen. De jonge vrouwen werken 12 uur per dag 6 tot 7 dagen per week en overwerken is eerder regel dan uitzondering. De vrouwen worden nauwlettend in de gaten gehouden en mogen het fabrieksterrein vaak niet verlaten. Het is de vrouwen niet toegestaan mobiele telefoons bij zich te dragen, de lonen zijn laag en de bonus wordt zelden uitbetaald. Veel vrouwen verlaten de fabrieken met gezondheidsproblemen vanwege de slechte werk- en leefomstandigheden.factory-visit-3

Het door Sympany gesteunde drie jaar durende project zet een telefonische hulplijn op waar werknemers van 650 spinnerijen hun klachten kunnen uiten. Ook zetten we in 20 spinnerijen klachtencomités op. Tevens wordt de lokale vakbond – de Garment Labour Union – versterkt. Ook zullen we 150 vrouwen die weggaan bij een spinnerij een gedegen vakopleiding geven om hun zelfredzaamheid te vergroten. Mede door onze financiële bijdrage zal de Landelijke India Werkgroep grote internationale merken en grote retailers – die het garen van de spinnerijen in hun kleding gebruiken – bewust maken van de slechte arbeidsomstandigheden en hen tot actie aansporen. Zo wordt er aan gewerkt, dat tien internationale merken, voorwaarden voor veilige huisvesting voor werkneemsters op nemen in hun gedragscode en hier ook op controleren.

Updates van dit project kunt u binnenkort volgen op onze projectpagina.