combifoto hoge kwaliteitEen modecollectie gemaakt van 100% gerecycled garen is geen utopie meer. 70% van dit garen bestaat uit textielafval en 30% uit gerecycled PET. En dat Sympany deze vorm van hoogwaardige textielrecycling (mede) financieel mogelijk heeft gemaakt, daar ben ik trots op.

Sympany is al sinds de start betrokken bij ReBlend. Het doel om te laten zien dat 100% gerecycled nieuw garen heel goed gebruikt kan worden voor de productie van textiel en mode draagt Sympany een warm hart toe. Ik ben heel blij met de doorbraak, die ReBlend heeft verwezenlijkt en hoop dat het zal leiden tot een verandering in de textielindustrie. De collectie is ontworpen door Melanie Brown van het label BYBROWN. Op 28 juli was bij het hoofdkantoor van Sympany een touch and feel van het gerecycled garen en de kledingstukken.

Net als initiator Anita de Wit vindt Sympany dat we textielafval moeten gebruiken als bron voor nieuwe vezels. In Europa en Noord-Amerika is 15 miljoen ton textielafval. Evenveel als Evenveel als het gewicht van 4 miljoen olifanten, 4 miljoen! De productie van textiel, met name katoen, kost enorm veel water en groeit vooral in gebieden waar nu al een flink tekort aan water bestaat. Gezien de enorme vraag naar textiel zullen we nu toch echt toe moeten naar andere manieren om textiel te maken.

Via een Kickstartercampagne is het doel van € 20.000,- behaald, zodat de kledinglijn werkelijkheid wordt en in productie kan worden genomen.

Marc Vooges, directeur-bestuurder Sympany