Ieder jaar gooien Nederlanders samen 235 miljoen kilo textiel weg. Zo’n 124 miljoen kilo belandt in de afvalcontainer, waarna het de verbrandingsoven in gaat. Dit textiel is vaak nog geschikt voor een tweede leven. Daarom stuurt Sympany elke dag chauffeurs de weg op om kleding, schoenen en ander textiel in te zamelen. Dit zorgt ervoor dat we elk jaar weer 23,5 miljoen kilo textiel inzamelen!

Wat doen wij met het ingezamelde textiel?

Textiel dat binnenkomt bij Sympany krijgt altijd een tweede leven. Een deel van de textiel verkopen wij aan onze (internationale) partners. Textiel en kleding dat niet meer hergebruikt kan worden, wordt als grondstof ingezet voor tal van nieuwe producten. Lees meer over wat er gebeurt met jouw textiel.

Onze projecten

De opbrengsten van het verkopen en recyclen van textiel investeren wij in de projecten van de gelieerde stichting Sympany⁺. Bij deze projecten staan duurzaamheid en zelfredzaamheid centraal. Door onze projecten helpen wij jaarlijks ongeveer 60.000 mensen op weg. Lees meer over onze internationale projecten.

Waarom doen wij dit?

Sympany streeft naar een betere wereld, waarin ieder mens de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Wij geloven namelijk dat je alleen blijvende ontwikkeling in gang kunt zetten als mensen zich zelfstandig kunnen redden. Dit doen wij niet alleen door middel van onze internationale projecten, maar ook in Nederland maken wij een verschil. Sympany biedt aan zo’n 100 mensen in Nederland, met een afstand tot de arbeidsmarkt als gevolg van een lichamelijke of verstandelijke beperking, een baan in een van onze sorteercentra.

Kinderen van het Step Up programma gaan voortaan naar school en zitten niet meer in fabrieken