Een recent rapport van WRAP over de Britse tweedehands textielmarkt, laat kenners aan het woord die denken dat als de prijzen van tweedehands kleding blijven dalen, de inzamelaars en sorteerders geen mogelijkheden hebben om de slechte kwaliteit textiel te blijven inzamelen. Dat is dan een tegenslag voor alle overheden die juist graag willen dat alle textiel uit het restafval blijft.

Aan de andere kant heeft zo’n prijsdaling ook positieve aspecten en biedt het kansen. De cowboys, die snel geld willen verdienen aan de handel met kleding, verdwijnen van de markt. De serieuze en betrouwbare inzamelaars blijven hun werk doen.

Omdat de ondersoorten textiel zo weinig waard zijn, kan dit een stimulans zijn om te innoveren in hoogwaardige recycling; voornamelijk met de bedoeling de prijs voor de ondersoorten die een hoogwaardige toepassing krijgen, te laten stijgen. Maar dan moet je daar het risico voor willen lopen en er het geld voor hebben!

Als het lukt om een goed garen te maken van gerecyclede textiel, dan kan dat op de langere termijn de moeite waard zijn om echt alle soorten textiel in te zamelen i.p.v. het te verbranden in de vuilinstallaties.

Marc Vooges, directeur-bestuurder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather