Vandaag, op duurzame dinsdag start Sympact, een nieuw duurzaam initiatief van Sympany. Sympact richt zich op circulaire schaalbare oplossingen voor de toenemende stroom niet-herdraagbaar textiel. Door het grote volume -waar Sympact zich op richt- duurzaam te verwerken is veel impact te behalen. De oprichting van Sympact onderschrijft de strategiewijziging waar Sympany een jaar geleden voor heeft gekozen: bijdragen aan een duurzame wereld met behoud van grondstoffen.

Textielinzameling staat zowel economisch als vanuit duurzaamheidsperspectief sterk onder druk. Erica van Doorn (Directeur Sympany): ‘Wij willen actief  bijdragen om het huidige lineaire model van het verbruiken en uitputten van grondstoffen om te buigen naar een circulaire textielketen’. Herdraagbaar textiel blijft herdraagbaar en is nog steeds de meest duurzame bestemming. Het deel niet-herdraagbare textiel, ook wel ondersoorten genoemd, neemt toe in de textielcontainers. Hier zijn nog te weinig schaalbare en betaalbare oplossingen voor. Daarom hebben we Sympact opgezet’  

De urgentie is groot
Met Sympact investeert Sympany in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen om deze textiel stroom van ondersoorten op grote schaal te recyclen in een circulair (eind)product. Het ideaal blijft om niet-herdraagbaar textiel tot nieuw textiel te verwerken. Echter deze (experimentele) toepassingen zijn nog niet op schaal in te zetten. Bovendien is een groot deel van het niet-herdraagbare textiel een mix van vele verschillende materialen die niet eenvoudig (en kostenefficiënt) te scheiden zijn. De urgentie is groot om tot circulaire duurzame oplossingen te komen voor het grote volume niet-herdraagbaar textiel dan wel het voorkomen van niet duurzame verwerking van deze stromen. De toepassingen waar Sympact zich op richt kenmerken zich doordat deze wel de diversiteit aan materialen aan kunnen. Sympact is een Sympany initiatief dat is ontstaan in samenwerking met Pals Brust en Michel Walstock beiden met ruime ervaring in de textiel industrie en duurzame post- en pre consumer recycling initiatieven.

Sympany’s grote doel is een wereld waarin alle stof grondstof blijft door de levenscyclus te verlengen of te verwerken tot een nieuwe grondstof. Samen met overheden, bedrijven, gemeenten en inwoners wordt ingezet op een duurzame en circulaire textielketen. Sympany is een stichting zonder winstoogmerk. Het geld dat Sympany verdient, is nodig om de inzameling te bekostigen. De netto opbrengst wordt geïnvesteerd in innovaties om de textielketen circulair te maken.

Bekijk meer op www.sympactsolutions.com

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather