Sympany werkt samen met Enviu om een sociale onderneming in India op te zetten dat bijdraagt aan het verkleinen van de resttextielberg. Samen begonnen we het in project Khaloom met onderzoeken en het testen van de textiel mogelijkheden en de markt. Khaloom maakt van restanten textiel nieuwe stoffen.  De textielrestanten worden vervezeld. Deze vezels worden getransformeerd naar nieuwe lappen stof.

Prasanna, een project medewerker van Enviu, vertelt graag over haar droom die ze voor ogen heeft voor Khaloom.

Na een mode opleiding in New Delhi, India, heeft Prasanna zes jaar in de kledingindustrie gewerkt. In deze tijd heeft ze de impact van mechanisatie gezien op handwevers en spinners.  “Wevers en spinners kunnen niet concurreren met de grote machines en moeten ergens anders werk gaan zoeken. Velen doen ongeschoold werk, zoals het oppikken van afval, en moeten naar de sloppenwijken verhuizen.” vertelt Prasanna. “Maar dat werk is niet hun passie en het is niet respectvol naar hun vakmanschap toe. Veel wevers en spinners worden depressief…”

Het weven met de hand is een Indiase traditie en een vak dat met trots vervuld wordt. Op dit moment werken ruim 4,3 miljoen handwevers op 2,38 miljoen handweefgetouwen. 57% van deze wevers leeft onder de armoedegrens en bijna 80% van hen heeft schulden. “De droom om iets terug te geven aan de handwevers is hierdoor ontstaan.” ligt Prasanna toe.

 Grote dromen

De grootste uitdaging is om een balans te vinden tussen een competitieve prijs en de sociaal economische doelen en de eisen voor het milieu die de sociale onderneming Khaloom stelt. “We zijn onze technieken aan het verfijnen en zoeken ondertussen naar grote afnemers en kledingmerken waar we mee samen kunnen werken.” verklaart Prasanna.

Met een lach voegt ze toe, “Ik zou het fantastisch vinden als Khaloom groter zou worden en meer mensen zou kunnen helpen. Dan zou mijn droom uitgekomen zijn.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather