Op 17 december heeft Deputy Director General International Cooperation van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Birgitta Tazelaar, een bezoek gebracht aan ons project in Panipat (India). Samen met de Indiase NGO Humana People to People India (HPPI) en de Nederlandse NGO Arisa werken we aan de bestrijding van kinderarbeid in de textielrecyclingindustrie. Het project wordt mede gefinancierd door het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (ministerie BuZa). Twee ambtenaren van de Nederlandse ambassade in Delhi, Louise Pfältzer en Mies Bos, waren ook bij dit bezoek aanwezig.
De reactie van mevrouw Tazelaar na afloop van het bezoek: “Thank you very much for the impressive visit and warm welcome at Panipat yesterday. We are extremely proud of the work you are doing and feel honoured to be part of it”.
Het doel van Fonds Bestrijding Kinderarbeid is om actief kinderarbeid in de textielketen aan te pakken. Dit doen we door kinderarbeidvrije wijken te realiseren. Kinderen de mogelijkheid te geven tot een opleiding en te investeren in betere werk- en leefomstandigheden voor ouders en werkgevers.
Van het ingezamelde textiel dat wordt geëxporteerd gaat ongeveer 5% naar India. Dit recyclebare resttextiel wordt vervezeld door bedrijven en tot vilt voor dekens of weer tot garens verwerkt. Het district Panipat in India is het grootste centrum in de wereld waar zich dit allemaal afspeelt. Recyclebaar resttextiel komt uit alle werelddelen hier terecht. Ook vanuit Nederland. Voor Sympany was dit dan ook een belangrijke reden om met hulp van onderzoeksbureau FFact de keten van resttextiel in kaart te brengen.
Het in kaart brengen van de textielketen is voor ons een belangrijk onderdeel in het nemen van ketenverantwoordelijkheid.
by