We zijn inmiddels aangekomen in Blantyre, de tweede grote stad van het land. Het is 07.30u en de stad is al geruime tijd wakker. De witte Nissan en Toyota busjes zitten volgepropt om mensen van A naar B te brengen. Veel volk loopt richting het centrum onderweg naar werk, school of om simpelweg wat geld te verdienen. Wij rijden er juist vandaan.

Vandaag staan een aantal ‘field visits’ op de planning van het Macadamia project waar wij aan deelnemen. Sympany coördineert en investeert in de waardeketen die we opbouwen. Hoe zit dat nou precies, zo’n waardeketen? Volgens de ondernemersboeken: de activiteiten die moeten worden verricht om een product aan te bieden. Min of meer klopt het, wij beschrijven het liever als een duurzame manier om een economie op te bouwen. Mensen een kans geven op een inkomen. Dit inkomen kan uiteindelijk weer gebruikt worden om kinderen een opleiding te geven of ziektekosten te betalen. Hogere opleiding in een land kan leiden tot minder ziektes, maar ook minder bevolkingsgroei. De oplossing is dus vaak op lange termijn en kan veel breder getrokken worden.

Buitenwijk van Blantyre

Terug naar de field visit. We zijn afgeslagen van de geasfalteerde weg ten zuiden van Blantyre en rijden direct op een zandpad. Links staan maisplanten, of wat erop moet lijken, want het is halfdood. Je rijdt direct op het platteland. Hoe verder we rijden hoe onbegaanbaarder de wegen zijn, onze 4×4 heeft dus ook veel bekijks. De huizen zijn gebouwd van steen, klei, plastic en een dak van golfplaten of riet. Het contrast is nog groter geworden dan met de stad. Inwoners hebben hier echt niks meer dan hun groentetuintje.

Bij het groentetuintje is de afgelopen jaar een plant bijgekomen een Macadamiaboompje. Samen met partners in Malawi, Intersnack en Buitenlandse Zaken investeren we in een 7 jaar durende Macadamia waardeketen. De boeren zijn de partij waar de keten begint. Met ons bezoek bekijken we de resultaten tot nu toe. Waar je anders resultaten op papier ziet, kun je ze nu in de ogen aankijken en ervaringen uitwisselen. Overigens doen we dat niet in het Engels. De boeren hier spreken voornamelijk Chichewa, de tweede taal van het land.

Korte conclusie van het project tot nu toe; de contouren zijn gemaakt zodat de boeren over 4 jaar een inkomen kunnen verdienen (we spreken over een totaal van 3000 boeren). Voor hun is dit voornamelijk te danken aan de macadamia plantjes en de bijbehorende training, op de achtergrond wordt er gewerkt aan een afzetgebied voor ze. Na drie verschillende farms vertrekken we weer om te overleggen met de zogeheten ‘farminstructers’. We worden met zang en dans richting onze auto begeleid, terug naar de ‘bewoonde wereld’.

Wat noten met textiel te maken heeft? Met Sympany zijn we voortrekker van twee ‘notenprojecten’ in Malawi. We investeren in het opleiden van boeren en het creëren van een waardeketen, wat uiteindelijk kan leiden tot een prachtig eindproduct; heerlijke en eerlijke noten in o.a. de Nederlandse schappen. Dit combineren we met het opbouwen van een economie. Een economie waar de gemiddelde levensverwachting 64 jaar is en het bbp $349 per hoofd van de bevolking is, ter vergelijking in Nederlands is dat $52.931. 

Wouter Reedijk, medewerker Sympany – Vanuit Malawi


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather