Het is maandagmiddag 11 maart, de daling is ingezet en vanuit het ovale vliegtuigraam is veel groen te zien. In de verte rijzen enkele flinke bergen op. Her en der zie je bruine gebieden opdoemen, zodra we dichter bij de grond komen is het beter te zien, het zijn de dorpjes met veelal rieten daken. Het vliegtuig zet zijn banden met volle vaart op de baan van Kamuzu International Airport. We zijn in Malawi

Onze reis leidt ons de eerste dagen naar Lilongwe, de hoofdstad van het land dat gelegen ligt in Zuidoost-Afrika. De kleding die wordt ingezameld komt via onze partners gedeeltelijk hier terecht. Daarnaast ondersteunen wij hier meerdere projecten om jongeren een kans te geven op een beroepsopleiding en om de waardeketen te verduurzamen.

Onderweg naar Lilongwe

Vanaf het vliegveld vervolgen we onze reis naar onze verblijfplaats. Met regelmaat ontwijken we een flink gat in de weg. Voetgangers, vrachtwagens en fietsers wisselen elkaar af, de hoofdrijbaan is voor iedereen de makkelijkste route om de eindbestemming te bereiken. Dit gaat overigens zonder gevaar en zonder stress. De mensen in Malawi zijn vriendelijk en komen niet gehaast over. Bij elke ontmoeting verschijnt een brede lach, gevolgd door de woorden; ‘Hello, how are you?’

Malawi is 1 van de armste landen ter wereld. Dat het hulp nodig heeft bewijst de hevige regenval van de afgelopen dagen maar weer. In het zuiden zijn 30 mensen overleden en bijna 94.000 huishoudens getroffen in het gebied. In de Nederlandse media lees of hoor je hier niks over. De mensen die al weinig hebben, gaan naar helemaal niks. Het opbouwen begint opnieuw.

De komende week nemen we je mee langs onze projecten en vertellen we je meer over de situatie in het land. We ontmoeten partners op locatie en gaan gesprekken aan met de mensen uit het veld. We bekijken de impact die we gezamenlijk (kunnen) maken en waarom de kleding die wij inzamelen nodig is in het land. Cliffhanger van de Nederlands honorair consul die we spreken tijdens deze reis: ‘de textielindustrie ligt totaal op z’n gat’.

Wouter Reedijk, medewerker Sympany


Volg Wouter en Marianne de komende periode hier op de website, via Instagram en Facebook

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather