Afgelopen week kwam de jury bij elkaar om de kandidaten voor de eerste Sustainable Leather Award te bespreken. Drie bedrijven moesten we vooralsnog eruit pikken die nog steeds kans maken op deze nieuwe prijs.

Jurylid Vincent Bogaart (social investment-expert) had vanwege vakantie al eerder voorkeuren doorgegeven. Samen met de andere juryleden Marieke Eyskoot (duurzame mode-expert) en Ralph Arbeid (internationaal leerexpert) via skype vanuit Italië bespraken we de voors- en tegens van de mededingers.

Iedereen had zich goed voorbereid en dat maakte het keuzeproces wel zo gemakkelijk. En al snel bleek dat, nadat we tot een soort shortlist waren gekomen, we bijna unaniem dezelfde top drie hadden. Nee, we hebben nog niet de nummers 1, 2 en 3 vastgesteld, dat besluit komt vlak voor de uitreiking. Bovendien kunnen de bezoekers van het congres ‘Grensverleggers in de leersector’ op 1 oktober aanstaande de uiteindelijke keuze voor 50% beïnvloeden.

Wat ik goed vind is dat de organisatie bij elke mogelijke belangenverstrengeling meteen ingrijpt en met wat aanpassingen zorgt voor een blijvende neutraliteit en transparantie. Zo is een inzending uiteindelijk geweigerd en is zelfs een jurylid van haar taak ontheven toen ze zelf een kleine, maar mogelijke belangenverstrengeling aangaf. Geen halfbakken oplossing, maar goed ingrijpen. Ik houd daarvan.

De leersector moet nog even wachten welk initiatief/idee uiteindelijk wint, maar een goede voorselectie hebben wij als jury zeker al gemaakt.

Hartelijke groet, Marc Vooges directeur-bestuurder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather