In Malawi zijn de deelnemers van het Macadamia project het jaar goed begonnen. In de maanden januari en februari worden 150.000 boompjes uitgedeeld aan 1.500 boeren, dat is 100 boompjes per boer. De boompjes zijn gekweekt door Sable Farming Company Ltd. Deze organisatie geeft ook training in de productie van Macadamia aan de zestien voorlichters die de boeren trainen.

De teelt van Macadamia bomen is relatief nieuw voor de boeren. Met de juiste verzorging en geduld geven de uitgereikte boompjes na zes jaar de eerste noten.  De boom is in staat 35 jaar noten te produceren.

Doel van het project is om 3.000 boeren die kleinschalige landbouw bedrijven, te trainen om Macadamia bomen aan te planten en te onderhouden waardoor ze met de notenproductie extra inkomen genereren. De noten zullen door Sable Farming Company Ltd. worden opgekocht en doorverkocht aan Intersnack. Hierdoor is de afzet van de gekweekte noten gewaarborgd. Na zeven jaar leveren 100 Macadamia bomen een boer 800 euro extra per jaar op. Gemiddeld verdient een boer nu 890 euro per jaar en een boerin 260 euro per jaar. Dus een verdubbeling van omzet voor de boer.

Dit Macadamia project met een totale projectbegroting van 2,8 miljoen wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse zaken die via RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) Publiek Private Partnerschappen financiert. Hiernaast zijn Sable Farming Company Ltd., DAPP Malawi, Intersnack en Sympany⁺ partners in dit project.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather