Victoria (22) showt trots haar laatste creatie die ze maakte in het naaiatelier van de Malawiaanse topdesigner Lilly Alfonso. Victoria liep hier stage als onderdeel van de opleiding Mode en Textiel aan de Mikolongwe Vakschool in Malawi. Sinds juli 2015 leidt Sympany 30 kansarme jongeren in Malawi op tot professionele kledingontwerpers. Momenteel is er in Malawi veel vraag naar professionele kledingontwerpers, maar er zijn alleen geschikte opleidingen buiten Malawi en veel jongeren kunnen het niet betalen om in het buitenland een opleiding te volgen. Door de opleiding Mode en Textiel in Malawi te verbeteren, kunnen kansarme jongeren ook in Malawi een geschikte opleiding volgen tot kledingontwerper. 

Victoria is een student van de Textile and Fashion Designing opleiding van Sympany“Vroeger spaarde ik mijn zakgeld op, zodat ik een lokale kleermaker kon betalen voor naailessen. Mijn droom kwam uit toen ik deze opleiding mocht gaan doen. In een korte tijd heb ik zo veel geleerd.” vertelt Victoria ons.

Als onderdeel van de opleiding moeten de studenten stage lopen bij een kledingontwerper. Victoria heeft de kans om voor de topdesigner Lilly Alfonso te mogen werken. “Tijdens mijn stage heb ik veel geleerd, zoals uit de losse hand stoffen snijden, snijden zonder patroon, speciale ontwerpen maken, marktonderzoek uitvoeren, hoe ik met materialen om moet gaan, klantenservice en het presenteren van mijn creaties.”

“Ik werk nu hard om een professionele ontwerper te worden die Malawi op de internationale kaart kan zetten. Daarnaast zou ik graag een rolmodel willen zijn voor jongeren. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze kans. Mijn leven is nu al veranderd en ik kan niet wachten op wat er nog komen gaat.”

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather