Voor Sympany als textielinzamelaar wordt het steeds belangrijker om nieuwe en innovatieve oplossingen te vinden op het gebied van kleding recyclen. Daarom zijn wij, via onze voorloper KICI toentertijd, een samenwerking aangegaan met Vernooy en Le Relais. Hieruit ontstond VRK acoustics, opgericht om oude niet herbruikbare kleding te upgraden naar een hoogwaardig isolatiemateriaal. Net als Sympany zijn Vernooy en Le Relais gespecialiseerd in het inzamelen, sorteren en verwerken van tweedehands kleding.  

Belang kleding recyclen

Waarom is het nou zo van belang om kleding en textiel te recyclen? Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste is de kwaliteit van de kleding over de jaren slechter geworden. Dit betekent dat het minder lang (her)draagbaar is. Om ook deze kleding een goede bestemming te geven is kleding recyclen van belang. Zo blijft een groot deel van de kostbare grondstoffen behouden. Ten tweede leven we nu in een ‘fast fashion industrie’. Er is zoveel aanbod tegen super goedkope prijzen. In plaats van dat kleding jaren mee gaat wordt de kleding steeds meer gezien als een wegwerpproduct dat maar één seizoen draagbaar is. Kleding recyclen zal hiervoor een goede duurzame oplossing zijn. Kleding recyclen gebeurt op dit moment vooral door van oude kleding andere producten maken zoals isolatiemateriaal of poetsdoeken. Bij Sympany zijn wij blij met de milieuvriendelijke oplossing van akoestische panelen, maar blijven we constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden om kleding te recyclen naar nieuwe kleding. Heeft u hiervoor een goed idee of bent u benieuwd naar de mogelijkheden om met ons samen te werken op het gebied van kleding recyclen? Neem dan contact op met Marc Vooges.

Mail Marc

Kleding recyclen tot métisse

Na het onderzoek van Le Relais was kleding recyclen tot métisse mogelijk. Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van kleding recyclen. Métisse is een hoogwaardig isolatiemateriaal dat als enige op de drie pijlers van de duurzaamheid scoort:

  • People: de kledinginzameling en sortering wordt gedaan door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Hierdoor hebben zij een leuke baan met een inkomen.
  • Planet: het product is gemaakt van maar liefst 85% gerecyclede kleding en textiel.
  • Profit: door het goed isoleren van het huis of kantoorpand gaat de energierekening omlaag.

Métisse heeft een aantal voordelen naast dat het duurzaam is en makkelijk om mee te werken. Het is ook erg sterk materiaal dat niet irriteert. Door het gebruik van métisse is het in huis of op kantoor koel in de zomer en lekker warm in de winter.

Kleding recyclen tot akoestische panelen

Verder worden er bij VRK acoustics ook panelen gemaakt van oud niet her-draagbaar textiel om de akoestiek in panden te verbeteren. Naast dat ook deze panelen zijn gemaakt van gerecyclede kleding, zijn deze schermen ook nog eens te gebruiken voor beamerpresentaties, deskdividers, scheidingswanden en concentratieschermen. Een ander belangrijk voordeel is dat de panelen er ook mooi uit zien. Daarnaast kan er zelf worden gekozen voor de kleur of voor een foto. Hieronder is een foto te zien van panelen die VRK acoustics heeft gemaakt en geïnstalleerd in een kloostergebouw in Tilburg.

St. Denis Tilburg 2

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather