Sympany is gisteren door diverse media gevraagd commentaar te geven op de mogelijke ban die zes Oost Afrikaanse landen gaan uitspreken. Tweedehands kleding uit Europa zal als het allemaal doorgaat worden geweerd door de Afrikaanse overheden in onder andere Tanzania en Oeganda.

Nadat hierover in de Volkskrant een artikel had gestaan, mocht ik eerst bij de NOS om 8.50 uur mijn mening kwijt op radio1 bij Jurgen van den Berg. In de loop van de dag kwamen verzoeken van Hallo Nederland van omroep Max en van RTL Nieuws om een interview op te nemen in onze loods in Utrecht. En om 18.45 uur was ik live op radio 1 in discussie over dit onderwerp bij het radioprogramma van Tijs van den Brink.

Door het vele knippen en plakken was ik het minst tevreden over de berichtgeving bij Hallo Nederland. Doordat Arne Doornebal op mijn opgenomen commentaar op de situatie mocht reageren en er vervolgens maar kleine hoeveelheden zijn gebruikt, kwam het gehele item wat rommelig over. Bovendien werd bij de introductie, evenals trouwens bij RTL Nieuws, snel gezegd dat Nederlanders maar niet moeten doneren, omdat Afrika onze kleding niet meer wil. Dat is jammer, omdat degelijke koppen en dit soort schreeuwerige inleidingen vaak het langst blijven hangen.

Moet je dan weigeren mee te doen aan dit soort nieuwsitems? Ik vind van niet om het geluid van Sympany telkens waar het kan en hopelijk zo genuanceerd mogelijk te kunnen vertellen.

Hartelijke groet, Marc Vooges directeur-bestuurder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather