De afgelopen tijd en zeker ook nog de komende periode ben ik onder ander druk met het schrijven van de strategische middellange termijnplan voor Sympany. Uitdagend, zeer uitdagend. De moeilijkheid zit hem in het maken van een goede inschatting hoe Sympany de diverse bewegingen op de textiel(inzamel)markt het beste het hoofd kan bieden.

  • Op de inzamelmarkt, waar het door de enorme prijzenslag, lastiger wordt marge te maken op het ingezamelde textiel.
  • Op de sorteermarkt waar we textiel inkopen. Graag houden we onze collega’s – die na langdurige werkloosheid een leuke baan hebben als sorteerder – aan het werk. Maar doordat we tegen hoge vergoedingen moeten inkopen bij de gemeentelijke inzameldiensten door het aanbesteden van textiel, komt ook deze sorteermarge onder druk komt te staan.
  • Op de internationale textielverkoopmarkt, waar diverse markten op slot zitten en hierdoor een neerwaartse prijsspiraal optreedt. Diverse spelers moeten tegen lagere prijzen verkopen omdat hun loodsen vol liggen.
  • Op het groeiend aantallen kilo’s ondersoorten textiel, dat inzamelaars inzamelen omdat we alle textielsoorten (moeten) accepteren. Een zeer goede ontwikkeling voor het milieu, dat staat buiten kijf. De uitdaging ligt hem in het verkrijgen van een doorbraak in diverse innovaties zodat de gesorteerde ondersoorten meer opleveren dan nu het geval is.

Nee, Sympany gaat hartstikke goed momenteel, maar Sympany kan zeker niet op haar lauweren rusten. Ook ik kan dat zeker niet, want het is de bedoeling dat Sympany in september het nieuwe driejarenplan beoordeelt en goedkeurt. Ik ga gauw weer verder en wens jullie een fijne dag!

Marc Vooges, directeur-bestuurder Sympany

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather