Deelnemers aan het plattelandsproject (2007 – 2010) in Zambia geven aan dat hun inkomen 5 jaar na projectafloop gemiddeld met 143% is gestegen. Het project richtte zich op diverse aspecten waar mensen op het platteland mee te maken krijgen. Met name de landbouwtrainingen en doorgeefleningen zijn succesvol geweest. Een doorgeeflening houdt in dat het eerste nageslacht van bijvoorbeeld geiten of varkens wordt doorgegeven aan een andere familie in het dorp.

Twee mooie verhalen uit de praktijk:

Joseph Ndashi (44) ontving in 2008 twee varkens via een doorgeeflening en volgde een training voor veearts. Nu, vijf jaar later, heeft hij maar liefst 19 gezonde varkens. Hij heeft al veel bereikt door de toename in zijn inkomsten, zo heeft zijn gezin nu altijd voldoende voedsel. Hij heeft bijvoorbeeld alle daken van zijn huis volledig kunnen vervangen en een gemotoriseerde waterpomp voor zijn landbouwveld gekocht.

 Dainess Kunda (52) alleenstaande moeder van vier kinderen volgde verschillende cursussen en kon zo met haar vrijwilligerswerk in het lokale gezondheidscentrum meer voor de patiënten betekenen. Hiernaast startte ze een klein winkeltje met dagelijkse benodigdheden. Plannen heeft ze nog genoeg: “Het liefst wil ik terug naar school en een landbouwwinkel starten op het stuk land dat ik onlangs heb gekocht. Met de eerste winst koop ik dan een gemotoriseerde waterpomp voor mijn groentetuin”.

Veel van de structuren die door het project zijn opgezet bestaan nog steeds. Helaas waren er ook een aantal activiteiten opgezet, die geen doorgang meer vonden. Twee derde van de crèches waren bijvoorbeeld alweer gesloten door geen consistente financiële bijdrage van de ouders. Van de handwasfaciliteiten op scholen bleek het overgrote merendeel na 5 jaar niet meer te werken door slecht onderhoud. Door deze impactstudie 5 jaar later, heeft onze partner in Zambia goed inzicht in de bruikbaarheid en duurzaamheid van de verschillende projectelementen. Met deze leermomenten en succesfactoren kan nog beter en efficiënter worden gewerkt aan nieuwe projecten.

Het plattelandsproject werd medegefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather