Met foto’s bedrukte akoestische platen en isolatieplaten van gerecycled textiel. Beide gaan groot worden de komende tijd. En Sympany speelt als aandeelhouder een grote rol hierin.

Een van de weinige zeer duurzame oplossingen voor resttextiel wordt vermarkt door VRK Isolatie. Sympany en twee andere bedrijven hebben VRK opgericht en werken hard aan uitbreiding van het marktaandeel van VRK. Het zeer  hoogwaardig isolatiemateriaal wordt verkocht onder de naam Métisse. Het inzamelen van de oude kleding tot en met de productie tot isolatie gebeurt door mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor is Métisse tevens een Triple P product. (People, Planet, Profit). Een gedeelte van de opbrengst wordt besteed aan goede doelen.

Afgelopen week kon ik een kijkje nemen in de fabriek van Le Relais in Frankrijk waar de platen worden geperst. In een indrukwekkende hal staan de diverse machines in een rij. De medewerkers zijn net als bij de andere onderdelen van Le Relais over het algemeen weer aan het werk gekomen na diverse problemen te hebben overwonnen. Le Relais is een zeer sociale onderneming, waarbij diverse medewerkers in totaal 49% van de aandelen hebben.

In Nederland groeit het marktaandeel van VRK snel. Dit sneeuwbal-effect komt goed op gang doordat de markt de kracht van de producten steeds meer gaat inzien. Dit komt omdat de producten op basis van gerecycled textiel van nature een zeer hoog akoestisch absorptievermogen hebben door de lange vezels waaruit deze producten bestaan. Door het gerecyclede textiel te persen tot precies de juiste densiteit ontstaat een product dat uitermate geschikt is om de akoestiek te verbeteren in tal van toepassingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Baffles om de nagalm te reduceren of akoestische scheidingswanden.

Komende week bestel ik voor ons kantoor in Utrecht diverse panelen die we gaan bedrukken met foto’s van onze Afrikaanse projecten. Zie voor meer informatie: vkr-acoustics.nl

Poster Métisse

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather