India is bekend om de productie van textiel en kleding. Minder bekend is dat in India ook veel gebruikt textiel wordt ingevoerd en verwerkt. De stad Panipat, ten noorden van de hoofdstad Delhi, is een hoofdrolspeler op het gebied van textielrecycling. Hier werken veel migranten gezinnen die afkomstig zijn uit de armste deelstaten van India. Niet alleen volwassenen maar ook veel kinderen werken in de fabrieken. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van de kinderen in Panipat niet naar school gaat. In veel gevallen werken ze in kleine spinnerijen en textielfabrieken, waar onbruikbare kleding en ander textiel wordt versneden, vervezeld en tot nieuw gerecycled garen wordt gesponnen.

Wanneer deze kinderen ouder worden, krijgen ze hetzelfde bestaan als hun ouders. Het is daarom belangrijk dat de kinderen uit de fabrieken gehaald worden en een opleiding krijgen. Zo doorbreken we de vicieuze cirkel. Een jaar geleden zijn we het tweejarig project gestart ter bestrijding van kinderarbeid. In samenwerking met lokale organisaties creëren we 3 ‘kinderarbeid vrije wijken’ , met in totaal bijna 2.500 huishoudens, in totaal rond de 10.000 mensen. Het doel is om in twee jaar tijd 250 kinderen uit deze wijken in de leeftijd van 11-16 jaar onderwijs te bieden via schakelklassen, waarna ze kunnen instromen op een reguliere school in de klas die past bij hun leeftijd. Inmiddels hebben 239 kinderen een eigen plekje in een van de schakelklassen en zijn 42 kinderen inmiddels op een overheidsschool of in het private onderwijs ingestroomd.

Niet alleen wordt kinderen opleiding geboden, ook wordt hard gewerkt aan de preventie van kinderarbeid. Er wordt contact gelegd met fabriekseigenaren en kleine weverijen om hen bewust te maken van de gevolgen van kinderarbeid en hen ervan te overtuigen dat zij geen kinderen meer toelaten in hun fabriek. Er vinden gesprekken met ouders plaats om hen bewust te maken van de gevolgen voor de ontwikkeling van hun kinderen als zij niet naar school gaan. Bereidwillige ouders organiseren zich in comités die helpen andere ouders te overtuigen van het belang van scholing voor hun kinderen.

Binnen het kader van dit project onderzoekt Sympany bovendien haar eigen keten, waarbij speciaal wordt gelet op de handelstrajecten van niet herdraagbare textiel. Op deze wijze wil Sympany, uiteindelijk, er zeker van zijn dat ons resttextiel niet mede door arbeid van kinderen wordt verwerkt, die niet naar school gaan.

Naast dat we bewuster met onze kleding kunnen en moeten omgaan is de financiële steun voor deze projecten enorm hard nodig om kinderen toegang tot onderwijs te geven. Met uw bijdrage kunnen we o.a. lesmateriaal, docenten en medische ondersteuning betalen. Kom met ons in actie.

Lees meer over het project.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather